Biorę paczkę mięsa mielonego i 3 produkty z puszki. Raz-dwa robię pyszny i sycący obiad
Mięso mielone to przyjaciel osób zabieganych. Gdy nie macie gotowego obiadu, szybko przygotujecie z niego coś smacznego, nawet po powrocie z pracy. Warto przy tym dodać, że możliwości tego mięsa nie kończą się na kotletach, a są naprawdę nieograniczone. Wystarczy mieć tylko dobry pomysł. Ja wpadłam na taki ostatnio, gdy pod ręką oprócz paczki mielonego mięsa, miałam trzy puszki warzyw.
Jakie mięso mielone jest najlepsze do duszenia?
Do duszenia można w zasadzie wykorzystać każde mięso mielone. Może to być mielona wieprzowina, wołowina czy drób. Ja jednak najbardziej lubię mieszankę mięsa wieprzowego i wołowego. Wieprzowina zawiera trochę tłuszczu, który dodaje potrawie soczystości. Wołowina zaś jest pełna smaku i dodaje daniu wyrazu.
Kupując mięso mielone, zwróćcie jednak uwagę, by nie zawierało zbędnych dodatków i nie było zbyt tłuste. Tłuszcz zobaczycie gołym okiem, bo tłuste, mielone mięso jest jasno-różowe. Jeśli zaś chodzi o dodatki – czytajcie etykiety. Pamiętajcie o tym, że mięso garmażeryjne jest gorszej jakości niż po prostu mielona łopatka wieprzowa czy mielone mięso drobiowe.
Jak zrobić mięso mielone duszone z warzywami z puszki?
Przygotowanie mięsa mielonego duszonego z warzywami z puszki nie jest trudne, ani czasochłonne. Mięso wystarczy tylko podsmażyć z dodatkami, a potem dorzucić warzywa z puszki i całość dusić, aż powstanie gęsty, aromatyczny sos.
Przepis: Mięso mielone duszone z warzywami z puszki
Mięso mielone duszone z fasolą czerwoną i białą oraz z pomidorami z puszki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżka oleju
- 50 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryczki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówBoczek pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, delikatnie ją zrumień. Dodaj posiekany czosnek i papryczkę, chwilę przesmaż. Dorzuć mielone mięso, całość smaż na średnim ogniu, aż mięso lekko się przyrumieni.
- Duszenie mięsaDo podsmażonego mięsa dodaj ok. 1/3 szklanki wrzątku, puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Całość oprósz solą i pieprzem, dodaj majeranek. Duś na niedużym ogniu ok. 25 minut. Dodaj odcedzoną fasolę białą i czerwoną, wymieszaj. Całość duś jeszcze ok. 10 minut, dopraw do smaku.
Z czym podać mięso mielone duszone z warzywami z puszki?
Mięso mielone duszone z warzywami z puszki najlepiej smakuje podane z ryżem ugotowanym na sypko. Można je też zaserwować z grubszym makaronem lub z ulubioną kaszą, np. jęczmienną.